Поддържащи причини за тревожните разстройства

images (7)

Телефон за връзка с консултиращ психолог – 0876803566

1. Силно стресов начин на живот Стресът е предразполагащ фактор и краткосрочна причина за тревожни разстройства, за което писахме в предишна статия. Ако имате проблеми с тревожността, стресовият начин на живот ги затвърждава. Честотата на паническите пристъпи и тежестта на фобиите се увеличава или намалява в зависимост от вашето умение да се справяте с всекидневния стрес. Контролирането на всички, описани дотук поддържащи причини за тревожността: вътрешен монолог, липса на самоувереност, потиснати чувства, погрешни убеждения, мускулно напрежение, липса на подкрепа, диета, неумение да се грижите за себе си – силно ще намали стреса в живота ви.

Други фактори, свързани със стреса, които не сме разглеждали, са организация на времето, личностен (индивидуалност) тип А и общуването.

2. Липса на усещане за смисъл или цел  Забелязано е, че хора с тревожни разстройства и фобии намират облекчение, когато започнат да усещат, че животът има смисъл, цел и посока. Докато не откриете нещо по-важно от самоугаждането – нещо което придава на живота ви усещане за мисия, вероятността да сте склонни към отегчение и неосъзнато чувство за ограниченост, защото не реализирате целия си потенциал е голяма. Това смътно чувство за ограниченост може да бъде силна основа за тревожност, фобии, пристъпи на паника.

В следващи публикации ще разгледаме начини за изправяне пред тези проблеми и работата по преодоляването им.

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

HTML tags are not allowed.