ВИП Брадър или как се продава нарцисът

skandalite-vav-vip-bradar-zapochnaha-sakvartirantite-namraziha-evgeni-minchev-i-yordanka-hristova-vip-brother-2014

Тазгодишната ВИП къща се насели с поредните продажни български астрономически обекти…за радост на родния зрител, изтерзан от двугодишно политическо бръщолевене и жалки опити на НПО-та да се продадат, възвишено наричайки това бунт и протест. Не е сигурно доколко бутафорията с претенция за къща е образцов социалистически дом, но, че образцовите соцпанелки  събраха за пореден път българските семейства, не подлежи на съмнение.
Метафората “Образцов дом”, използвана от кукловодите на шоуто, е сантиментална заигравка с нашето недавно, а персоните в дома са емблематични за него. Поовехтели и поостарели, млади и лъскави, те са продукт на “онова време”. Липсата на всеотдайно художествено присъствие в незнайно защо наричания ни културен елит освободи територия в полето на изкуството и западните западнали шоута се възползваха. Така притчата за сеяча и семето на родна земя роди бурени и тръни, които медиите с пионерски ентусиазъм нарекоха звезди. ВИП сбирщината от гладни за внимание и пари персони нахлу за пореден път в новиханския дом и започна да води  битка за леглото и камерата, водена единствено от стремежа да се огледа в очите на зрителите, за да получи необходимата си доза нарцистично удоволствие. Да, звездите ни са нарциси, нека не се заблуждаваме от евтината парцалена роза, с която беше закичила гърдите си, вдъхновителката на Кастро – Йорданка Христова. На истинска сцена ние бихме повярвали на розата, но в  сглобяемата картонена къща тя е  жалък опит на остаряла нарцистична жена да бъде забелязана. Жена, която е оставила диря в “онова време”, но  днес е готова да търпи гнусното поведение на партньора си по спалня, проституирайки със своето  име.  Подобен ефект имат и кардиналските пръстени на екранната й половинка – ватман от Пазарджик, чиито кретенски чорапи и нелепо развети ръкавели в стил Анри 14, напомнят накокошинен паун. Наглите “крясъци” на дрескода му и покварено зачервеното му лице допълват – нарцис, нарцис, нарцис…Е, ще кажете, нарцис, но увяхнал и впиянчен…Да. прави сте, но ненаситен в желанието си за нарцистично удоволствие, той е готов да руши, наранява, подлизурства, проституира…или казано просто да се продава, за да купи утре със спечеленото място в съзнанието ни.

Пародията, наречена политбюро, олицетворена от Данчето и Ватман Минчев, съвокуплена в  обща спалня е съчетание от комизъм и уродливост, да се чуди човек кое е водещо. Затова и шоуто е гледано, защото сваля маските. Маските, които на сцена биха били атрибут на изкуството, а тук са жалък опит да се скрие истината – звезди няма, има единствено покупко -продажба на души.

Снимка: svejo.net

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

HTML tags are not allowed.