Символният травматизъм на Коренелия Нинова

КН Б2015

Hollywood entertainment…

В политическата кариера на Корнелия Нинова се наблюдава една устойчива тенденция. Травматизмът буквално доминира кариерното й израстване и се проявява в същностните за нейните амбиции моменти. С бърза проверка за изображения на търсачката Google изскачат една дузина снимки, запечатали инцидентите й от последните пет години. Кадрите показват Нинова със счупена ръка на конгрес. Стиснала зъби и преодоляла болката от фрактурата, тя е водещ на висшия партиен форум в НДК. Аплодисментите за стоицизма й не закъсняват, защото заседанието е едно от най-напрегнатите – избор на председател на БСП. Осъзнавайки, че няма шансове тогава, Нинова изтегли кандидатурата си, а столетницата оглави Михаил Миков.

Други паметни снимки са запечатали социалистката с превръзка на окото на Бузлуджа 2015.  Пиратският бинт не е причина да се скрие от парещите лъчи на слънцето. НЕ! Поляната концентрира многохилядната любов на родните социалисти и да се потопиш в нея е далеч по-важно от предупрежденията на лекарите. Тази саможертвена готовност да загуби зрението си, но да спази лявата традиция, не може да остане незабелязана. Какъв характер само, нали? Следва микс от възхищение и преклонение пред “образа на фаталната злополука”.

Със счупен пръст на крака, но на висок ток, „мъжкото момиче” Нинова връща мандата на Плевнелиев през декември 2016 година. Информацията е официално подадена от „Позитано” 20. Като причина за контузията изтъкват „ набождане след стъпване в необезопасена шахта”. Колоарният слух обаче е друг –  самонараняване в пристъп на ярост и ритник в камината на собствения й дом. Фактологията няма значение, макар да е подменена. Публиката е хипнотизирана от свръхчовешката воля на соцлидера.

Какво да кажем за автомобилните катастрофи на Нинова през последните месец – два. Откакто се обяви за борец срещу паралелната държава, ПТП –ата са част от битието й на народен трибун. Поразен от първия пътен инцидент е вратът –  резултат от камшичен удър с 20 км/ч на колата, в която пътува „червената” дама! Втората катастрофа логично връща шийната яка на заздравялата и позабравена от публиката травма. Ретроспекцията е идеален похват за сюжетната линия в контекста на предстоящ конгрес. Видът на травмата й е буквално , но и банално наситен със символика. Драматургията около този анатомичен орган има дълбоки фолклорни корени. Затова и много лесно поражда асоциации, подплатени с подсказани от „Позитано”20 риторични въпроси. Кой иска „главата” на Нинова? Защо се случва това на смелата „ездачка”? Ще бъде ли „прекършен” куражът на жената  воевода? Случайни ли са тези инциденти с нея в този момент на война срещу „свои и чужди”?

Няма случайности, разбира се. Даже се наблюдава тревожна тенденция и то в жанра на американската продукция „Да разлаеш кучетата”. Този филм гледаме сега на българската политическа сцена. В главната роля е Корнелия Нинова под вещата режисура на „Козяк”. Травмите са кинематографичен ефект за предизвикване на съчувствие, емпатия и състрадание в публиката. Имат и сюжетоорганизираща функция като елемент в героизацията на образа. Високо платеният медиен макияж се грижи да скрие истината под дебелите пластове грим. Hollywood entertainment! Естетиката в града на седмото изкуство допуска всяка творческа интенция – от обикновена катастрофа до умел самоатентат. Героинята е решена на всичко…

Снимка 24 часа

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

HTML tags are not allowed.