КС върна Делян Пеевски в Народното събрание

peevski

Конституционният съд реши Делян Пеевски да остане депутат. Решението е окончателно и влиза в сила от днес – 8 октомври 2013 г. В него е записано, че се „отхвърля искането  на 96 народни представители от ГЕРБ в 42.НС  за предсрочно прекратяване пълномощията на народния представител Делян Славчев Пеевски, избран с листата на Движението за права и свободи в 13-ти многомандатен избирателен район, на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба – председател на Държавна агенция “Национална сигурност”.
Искането на ГЕРБ раздели КС на две и не получи изискуемата подкрепа на повече от половината (най-малко 7 гласа) от всички 12 конституционни съдии, поради което е отхвърлено. Срещу връщането на Пеевски в парламента са гласували Румен Ненков (докладчик по казуса), Благовест Пунев, Кети Маркова, Георги Ангелов и бившият зам.-председател на парламента Анастас Анастасов. В подкрепа на Пеевски са гласували председателят на КС проф. Димитър Токушев, който бе назначен от бившия президент Георги Първанов, доц. Пламен Киров, също назначен от Първанов, доц. Красен Стойчев, който влезе в КС по предложение на Тройната коалиция, бившият главен прокурор Борис Велчев, назначен от президента Росен Плевнелиев, и Гроздан Илиев, назначен от мнозинството на ГЕРБ, и Стефка Стоева. 12-ят конституционен съдия – Цанка Цанкова, пък смята, че искането за установяване на несъвместимост е недопустимо, защото с избора и клетвата като шеф на ДАНС Пеевски е престанал да бъде народен представител. В противен случай, смята съдийката, би означавало, че парламентът е нарушил Конституцията.

След като решението на КС бе оповестено, Пеевски направи изявление, в което заяви, че го приема заради десетките хиляди избиратели, които го удостояват с доверието си вече два последователни мандата. Според него въпросът е не кой го е предложил за шеф на ДАНС, а кой не му е позволил да остана не този пост. Той твърди, че не е подписал нито един документ в качеството си на шеф на ДАНС, затова не може да се говори, че е встъпил официално в длъжност. Пеевски дори се оплака, че е жертва на „медии, политически и бизнес кръгове” и и че е „сатанизиран” в публичното пространство.

Очакванията за рестарт на протестната вълна с участието на десетки хиляди граждани се оказаха преувеличени. Хора не изпълниха улиците на София, но пък имаше добре организирани малки групи, които с провокации и агресия към органите на реда, доведоха до търсения сблъсък. Полицията се държа професионално, арестува шестима и след наложени санкции ги освободи.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

HTML tags are not allowed.